Alapvetésünk, hogy kakaóbabot csak olyan ültetvényről vásárolunk, ahol korábban már jártunk, ahol ismerjük a körülményeket, tudjuk, hogy mi történik pontosan a termékünk alapanyagával addig, amíg nem mi kontrolláljuk a folyamatot.
A személyes ismertség másik aspektusa, hogy biztosak lehetünk abban, hogy az ültetvényeken méltányosan fizetett felnőttek, és nem kizsigerelt gyermekrabszolgák dolgoznak. (A gyermekrabszolgaság a nyugat-afrikai, ipari eladásra szakosodott ültetvényekre jellemző – ezeket mi kerüljük.)
Mivel a terroir, az ültetvény földrajzi helye a maga mikrokörnyezetével együtt (talaj, klíma, növényi-és állati környezet, tengerszint feletti magasság), a termelt kakaó fajtája és a szüret utáni feldolgozás mind-mind hat az eladásra kínált kakaóbab ízére és minőségére, érdemes ezeket a tényezőket a választásnál szem előtt tartani.